Banii adusi de investitorii straini alimenteaza aprecierea continua a leului, chiar in timp ce dobanzile pe piata monetara sunt in cadere libera, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Se intampla sa se reduca dobanzile si in acelasi timp leul sa se intareasca. Asta inseamna ca sunt fluxuri care duc in aceasta directie. Ambele indica intrari de capitaluri", spune Croitoru. El pune schimbarea radicala a perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei pe seama incheierii crizei politice care permite reasezarea economiei "pe un echilibru mai bun".
Euro a coborat la cursul oficial la un nou minim al ultimelor opt luni, de 4,1215 lei, cu 1,4 bani sub nivelul precedent, in timp ce pe piata valutara interbancara a coborat chiar si la 4,11 lei.
Bancile au ajuns ieri sa isi imprumute lei intre ele pe perioade foarte scurte la dobanzi de 4% pe an sau chiar mai jos, cu mult sub dobanda de politica monetara a BNR, de 7,5% pe an. In urma cu mai putin de doua saptamani dobanzile erau insa la niveluri de peste 10%-12%, iar dealerii vorbeau de o seceta de lichiditati pe piata.
Practic, daca la sfarsitul anului trecut dobanzile pe piata interbancara se aflau la nivelul la care BNR oferea credite de urgenta (prin facilitatea permanenta de credit Lombard, la o dobanda de 12% pe an la acel moment), acum sunt aproape de nivelul la care BNR accepta sa primeasca oricand depozite pe o zi. Dobanda platita de BNR la facilitatea de depozit este de 3,5% pe an, incepand cu 6 ianuarie. Pentru scadentele mai lungi de sase luni dobanzile sunt totusi mai sus, la 7%-8% pe an. "Dobanzile scad cand este mai multa lichiditate. Acum este mai multa", spune Croitoru, care nu vede in fluctuatiile dobanzilor o contradictie cu angajamentul BNR de a urmari o gestiune ferma a lichiditatii pe piata monetara, reinnoit pe 5 ianuarie. Dealerii se asteptau ca BNR sa organi