Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii in eco-nomie, bine structurate si fezabile, iar daca ar fi lansat un proiect de amploare si statul ar avea nevoie de finantare "s-ar gasi bani", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Cand s-a pus problema de capital, bancile straine au venit cu bani la solicitarea FMI si a BNR. Insa se pune si problema de business solvabil. Bancile au cerut oportunitati de investitii, instrumente in care sa investeasca. Daca ar fi lansat un proiect de amploare si statul ar avea nevoie de finantare, nu cred ca nu s-ar gasi bani. Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii majore in economie - bine structurate si fezabile. Acum insa nu exista o perspectiva clara", a explicat Anghel intr-un interviu acordat ZF.
Parteneriatele public-private ar fi o solutie in conditiile in care nu afecteaza foarte mult deficitul bugetar, fiind de preferat varianta realizarii acestora pe termen lung, de 20-30 de ani, in opinia lui Anghel.
In conditiile deficitului mare de resurse, statul a fost in 2009 principalul client al bancilor, care, in absenta unei cereri solvabile din mediul privat, si-au putut plasa usor, fara risc si la randamente bune, lichiditatile. Foarte important este insa modul in care statul foloseste banii pe care ii absoarbe din piata pentru a reporni motoarele economiei.
Anul trecut Finantele au vandut titluri de stat in lei de circa 65 de miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta au totalizat 2,26 mld. euro.
"Depinde cum actioneaza statul si cat de eficient foloseste resursele. A absorbit foarte multi bani. Este crucial ca statul sa plateasca datoriile, sa nu existe arierate. Sa devina un jucator eficient. Statul are un rol foarte important. Si este important ce face cu banii. Nu poate sa spuna ca nu a avut finantare, pentru ca bancile i-au asigurat finantarea", a spus Anghel,