Incercarile de a aplica principiul de solidaritate sociala, adica de "a lua de la cei bogati si a da la cei saraci", continua cu initiativa unui deputat PSD de a impozita averile mai mari de jumatate de milion de euro.
Dupa ce in primavara anului trecut s-a vorbit de taxa Robin Hood de supraimpozitare a profiturilor mari obtinute de companii, subiectul este readus in discutie prin initiativa legislativa de a supraimpozita averile mari detinute de persoanele fizice.
Procentul de 0,5% aplicat pe averea neta a persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 de euro este, in opinia consultantilor, doar un prim pas pentru acceptarea principiului, urmand ca acesta sa fie adaptat la evolutia economica a Romaniei.
Marius Stancescu, presedintele grupului de consultanta Riff Holding, spune ca acesta ar putea fi majorat odata cu reluarea cresterii economice. Stancescu considera oportuna aplicarea unei astfel de taxe.
"Era de asteptat o astfel de masura si nu suntem noi primul exemplu al Europei care ar practica un astfel de impozit. Franta a fost la un moment dat un contra exemplu al suprataxarii celor bogati, cand multi francezi si-au mutat domiciliul in zonele cu fiscalitate mai redusa din Belgia. La noi, o astfel de masura se impune. Ar aduce sistemului din Romania o fiscalizare semnificativa a supraveniturilor realizate de persoanele fizice", spune Stancescu.
El precizeaza insa ca normele de aplicare a acestei taxe trebuie sa fie foarte clare, sa defineasca exact persoanele fizice care ar intra sub incidenta legii.
Pe de alta parte, seful BDO Romania, Silviu Manolescu, apreciaza ca aceasta initiativa va avea un impact negativ.
"Pentru ca vorbim de averi licite, nu ilicite, deci obtinute in temei legal, este clar ca este o dubla taxare. Si odata acceptat un asemenea principiu, nu trebuie sa ne miram ca procentul va fi majora