Alexandru Ştirban are o pasiune mai aparte, din care, de mai bine de 20 de ani şi-a făcut o meserie. Acesta este Restaurator de carte veche.
Profil:
Data şi locul naşterii: 28 iulie 1961, Cluj-Napoca
Studii: de restaurator
Stare civilă: necăsătorit
Alexandru Ştirban lucra în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba când, în 1984, a decis să participe la cursuri de restaurare carte. „Aveam o plăcere în a face ceva aparte şi îndemânare în a realiza lucruri migăloase“, a afirmat albaiulianul. Atunci s-a ivit ocazia perfecţionării pe restaurare de carte. „În 1984 am început cursurile şi în 1986 am terminat. La acel moment muzeul nu avea specializarea respectivă. De atunci a devenit o pasiune“, a povestit Alexandru Ştirban.
Acesta spune că pasiunea l-a determinat să facă această meserie bine ceea ce mai târziu i-a stârnit ambiţia să dezvolte aceast domeniu la Alba Iulia. „Cu sprijinul muzeului am cerut bani de la minister şi în 1996 am devenit cel mai bine dotat loborator din ţară la acea oră, şi cel mai modern“, a spus restauratorul. Astăzi, Alexandru Ştirban, este directorul Centrului Naţional de Conservare şi Restaurare de Carte Veche din Alba Iulia.
A restaurat sute de cărţi
De-a lungul timpului a restaurat sute lucrări impresionante atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al calităţii, elementelor, legăturii sau foii. „Un manuscris poate fi o valoare din punctul de vedere al istoricului, în timp ce pentru un restaurator acesta poate sau nu să conţină elemente spectaculoase. Cu cât este mai veche sau mai deteriorată cartea, cu atât provocarea este mai mare pentru un restaurator“, a explicat Alexandru Ştirban.
Prin mâna sa au trecut cărţi datate din 1400 şi până în prezent. Şi-a creat o părere despre felul în care se îngrijesc românii de averea cărţilor. „Cultura şi cunoştinţele românilor d