Companiile caută oameni gata formaţi, cu ani de muncă în spate, care nu mai au nevoie de cursuri de specializare sau de perioade de acomodare. Site-urile specializate de joburi au în prezent 125 de oferte în domeniul vânzărilor în Dolj.
Au făcut o facultate ca să aibă un viitor mai bun şi acum îngroaşă rândurile şomerilor doljeni. E vorba de cei peste 1.000 de absolvenţi de studii superioare din Dolj care au încercat anul trecut să-şi găsească o slujbă pe piaţa de profil craioveană. Ionuţ Popescu a absolvit anul trecut Facultatea de Automatică din Bănie. Un an cu ghinion. „Au ieşit de pe băncile facultăţii, în acelaşi an, două promoţii: aceea pe sistemul Bologna de patru ani şi cea pe sistemul vechi de cinci ani. Locurile de muncă sunt aproape inexistente pentru noi şi mă gândesc să-mi caut ceva de lucru în alte oraşe pentru că în Craiova nu avem niciun viitor“, ne-a spus Ionuţ Popescu.
Specialiştii spun că nici în acest an automatiştii fără experienţă nu sunt la mare căutare. „Zona IT nu a suferit din cauza disponibilizărilor, ci a stagnării dezvoltării. Companiile nu mai iau tineri pe care să-i formeze, ci preferă să angajeze doar oamenii cu experienţă“, a spus Sorin Diulescu, directorul firmei de consultanţă Manpower Craiova.
Potrivit unui studiu realizat de Manpower, angajatorii din regiunea Olteniei estimează o stagnare a recrutărilor în primul trimestru al acestui an. Asta înseamnă că numărul angajărilor şi cel al disponibilizărilor rămâne oarecum constant faţă de ultimul trimestru al anului trecut.
Cele mai căutate domenii: vânzările şi IT-ul
Şi totuşi, unde ne angajăm în 2010? Datele oferite de motorul de căutare al job-urilor online, balaur.ro, arată faptul că, în judeţul Dolj, companiile care recrutează online puneau la dispoziţie la începutul acestui an aproape 300 de slujbe pentru persoanele cu studii medii şi sup