Doar unul din 5.000 de studenţi români este competitiv în Europa, arată Barometrul calităţii 2009. Cel mult una din cinci universităţi din România se poate lăuda că intră în competiţie cu şcolile europene.
Barometrul care analizează calitatea învăţământului superior din ţară arată că, în varianta optimistă, 20% din universităţile româneşti reuşesc să producă absolvenţi competitivi pe piaţa muncii din România şi Europa şi să dea rezutate remarcabile în cercetare. În varianta exigentă, proporţia ar fi de numai 5%.
Citiţi şi:
Şpaga nu ştie de criză: 100 de euro, preţul promovării unui examen de facultate
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are probleme: sindicatele ameninţă cu greva!
De la 1 ianuarie, profesorii vor primi indemnizaţii acordate diferenţiat
Guvernul taie anul viitor 33.000 de posturi din învăţământ faţă de nivelul din 2004
Elevii din vest ajjung în spitale în stare gravă din cauza drogurilor legale
Cu toate acestea, studenţii şi profesorii au o părere bună despre pregătirea lor. Peste 90% dintre cadrele didactice universitare cred că facultatea oferă studenţilor competenţele şi abilităţile necesare pentru ca absolvenţii să devină buni în domeniile studiate.
Cercetarea mai arată că aproape jumătate din profesori susţin că materialele predate în facultate sunt pe deplin înţelese de către studenţi doar după ce aceştia lucrează câţiva ani în domeniu, iar trei sferturi dintre profesori consideră că abilităţile practice dobândite în facultate le sunt de folos studenţilor la locul de muncă.
Studenţii îşi găsesc de muncă în alte domenii
„Majoritatea studenţilor îşi găsesc un loc de muncă, dar nu se angajează pe poziţiile relevante pentru ceea ce au învăţat în facultate. Există clar un decalaj între ceea ce formează universităţile şi cerinţele de pe piaţa muncii. Problema este