Fluviul Dunărea este în faza a II-a de apărare, echivalentul cotei de inundaţii pentru zonele neîndiguite, pe sectorul Calafat - Zimnicea şi în faza I de apărare pe sectoarele din aval, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
"Conform prognozelor INHGA, în zilele imediat următoare, Dunărea va înregistra o uşoară tendinţă de creştere la intrarea în ţară, ajungând în data de 17 ianuarie 2010 la un debit maxim de 11.200 mc/s. Astăzi, fluviul Dunăre, în secţiunea Baziaş, înregistrează un debit de 10.900 mc/s", conform unui comunicat emis de Apele Române. În zona canalului Dunăre - Dorobanţu, echipele Apelor Române - Direcţia Apelor Buzău - Ialomiţa intervin operativ, prin realizarea unui batardou executat pentru stoparea accesului apei către Canalul Bătrâna, astfel că pericolul de inundare a suprafeţelor agricole din zonă a fost considerabil limitat.
De asemenea, în zona localităţii Dunăreni, din judeţul Constanţa, o echipă a Apelor Române - Direcţia Apelor Dobrogea Litoral formată din 15 muncitori intervine preventiv cu un buldoexcavator şi 1.500 saci cu nisip, în vederea consolidării şi ajustării coronamentului digului.
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi aproximativ 10.000 de oameni, specialiştii ANAR estimează că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 12.500 mc/s-13.000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a instituit, luni, cod portocaliu pe Dunăre, în sectorul Calafat - Zimnicea, în judeţele Dolj, Olt şi Teleorman, care va dura până pe 18 ianuarie, ora 06:00, precum şi cod galben pentru sectorul Giurgiu - Hârşova şi la Tulcea, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.
Fluviul Dunărea est