În primul caz, comisionul dat anual firmelor private ajunge la 360 de lei, în timp ce locatarii unui bloc din CUG, care se administrează singuri, achită doar 20 de lei.
Taxele de administrare şi comisioanele percepute de Termoservice sau de celelalte firme vechi care se ocupă de întreţinerea blocurilor reprezintă un sfert din valoarea facturilor.
Oamenii se plâng că, pe lângă sumele uriaşe pe care trebuie să le plătească iarna, mai ales la căldură, bugetul familiei le este subţiat de comisioanele fictive de zeci de lei la administraţie.
Administratorii, fără răspunsuri
„Lipesc pe uşa de la intrarea în bloc citirea repartitoarelor. Angajaţii de la INAAP, care administrează scara, ne taxează cu 10 lei de fiecare apartament“, a spus Carmen O., locatară în Păcurari.
Un alt ieşean din cartierul Mircea cel Bătrân spune că, în multe luni a fost „sancţionat“ de asociaţie cu 40 de lei, doar comisionul de administrare. „Asta s-a întâmplat în luna octombrie. Văd că, pentru noiembrie, au redus la jumătate suma şi ne-au pus să plătim comision de 20 de lei. E mult şi atât pentru fiecare apartament“, a spus Cristi Miron, locatar într-un bloc administrat de Termoservice.
De partea cealaltă, reprezentanţii firmelor de administrare a blocurilor vorbesc despre taxe pe metrul pătrat, în funcţie de suprafaţa apartamentului. Ei nu spun niciun cuvânt despre comisioane care se regăsesc pe factură sau despre alte costuri suplimentare care apar cu întreţinerea liftului sau curăţenia pe casa scării.
Se administrează singuri, de 18 ori mai ieftin
„Am întrebat pentru ce plătesc eu 15 lei cheltuieli cotă indiviză şi alţi 20 de lei pentru cheltuieli de persoană, dar administratorul nu vrea să explice“, a spus Elena Chirilă, ieşeancă. Singurul model care a adus mai mulţi bani în buzunarul locatarilor este