EVOLUŢIE. Epidemiologii din Ministerul Sănătăţii susţin că virusul gripei noi a devenit mai puternic şi a suferit „mici mutaţii”, dar că vaccinul a rămas eficient şi capabil să protejeze. Sursa: Codrin Prisecaru
Virusul A/H1N1 devine mai virulent în comparaţie cu virusurile gripale sezoniere, fiindcă a suferit „mici mutaţii”. Din cauza acestor schimbări, A/H1N1 nu se mai fixează pe bronhii, ci are capacitatea de a trece direct în plămâni.
„Totuşi , nu e cazul să vă speriaţi. Vaccinul e încă eficient, aceste «mici modificări ale virusului», nu-l fac ineficient”, a precizat epidemiologul Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii. Astfel de mutaţii au fost confirmate şi în ţări din Europa de Vest.
Vaccinarea previne mutaţiile virusului
Secretarul de stat Adrian Streinu- Cercel a declarat că rata de fatalitate în gripa cu virusul A/H1N1 a crescut în ultimele şase săptămâni de la 0,1% la 1,32%. „Asta înseamnă că un român dintr-o sută poate să moară din cauza A/ H1N1”, a precizat specialistul.
Potrivit datelor centralizate la MS, rata deceselor cauzate de infectarea cu virusul gripei noi a depăşit-o pe cea a gripei sezoniere. „În gripa obişnuită, rata de fatalitate a fost de 0,01%-0,1%. În cea pandemică a ajuns la 1,32%”, afirmă Streinu-Cercel.
Medicii susţin că pentru a mai împiedica virusul să capete mutaţii pe teritoriul ţării noastre o soluţie ar fi ca populaţia din grupele de risc să continue să se vaccineze. Imunizările reuşesc să împiedice virusul să treacă prin mai multe gazde şi, în acest fel, să sufere schimbări.
„Există două tipuri de mutaţii. Unele sunt minore, altele sunt majore. Dacă principalele componente ale virusului (antigenele majore, de tip H şi N) se modifică, situaţia va deveni greu de controlat”, a avertizat Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de