Reşiţenii ar putea rămâne cu ţevile de pe vremea înfloririi comunismului, deşi reabilitările au început anul trecut. Cel mai mare proiect de investiţii al Reşiţei riscă să se prăbuşească, din cauză că Aquacaraş are datorii la firma constructoare.
Programul ISPA de alimentare cu apă a oraşului se dovedeşte a fi un fiasco. În loc ca el să le rezolve problemele locuitorilor din Reşiţa, mai mult îi încurcă. Pentru că în subteranul oraşului este haos, reşiţenii rămân frecvent fără curent, drumurile sunt acoperite de noroi, iar lucrările riscă să se oprească, din cauza datoriilor pe care operatorul de apă-canal le are către firma care le execută.
„Locuiesc în zona Luncă şi frecvent am rămas fără curent. Nu am ştiut din ce motiv, însă am aflat recent că de vină ar fi lucrările ISPA şi că astfel de întreruperi vor fi şi mai dese de acum înainte”, a spus Alin B., un reşiţean. „Proiectul ISPA este superficial, are multe lacune, iar acest lucru este cauzat de faptul că nu există o radiografie subterană”, a explicat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.
Risc de stopare a lucrărilor
Reprezentanţii conducerii SC Aquacaraş SA, care este beneficiarul lucrării, susţin că nu din vina lor s-a ajuns aici. „De 60, 70 de ani nu a ţinut cont nicio instituţie de ordinea subterană. Nu avem cum să le inventariem. Acum, cu ocazia săpăturilor, facem şi o evidenţă a tuturor cablurilor şi conductelor de sub pământ”, a declarat Anatolie Liber, directoul societăţii de apă-canal. Potrivit acestuia, problema apare la un alt capitol, şi anume stoparea lucrărilor la Programul ISPA.
„În momentul de faţă, noi nu avem bani să acoperim plăţile care provin din TVA-ul pentru aceste lucrări. Avem de recuperat de la datornici 1,5 milioane de lei. Banii trebuie să ni-i dea Primăria Reşiţa şi Cet Energoterm, pentru serviciile pe care le-am prestat pentru ei”, a adăugat dir