Şcolile de şoferi din cadrul învăţământului de stat ar putea fi obligate să-şi întrerupă activitatea dacă adoptarea bugetului va întârzia. Problema ţine de imposibilitatea financiară a procurării softului devenit obligatoriu pentru toate şcolile de şoferi din România.
Noile metodologii privind autorizarea şcolilor de şoferi, a programei de şcolarizare şi a pregătirii teoretice şi practice în vederea obţinerii permisului de conducere, aprobate de Ministerul Transporturilor prin Ordinul nr. 1019/2009, obligă toate şcolile de şoferi să utilizeze, începând cu 1 ianuarie 2010, un soft special de instruire pe calculator a cursanţilor la disciplinele „Legislaţie rutieră“, „Conducere preventivă“ şi „Cunoaşterea autovehiculului“. Un asemenea soft costă însă circa 5.000 de lei pentru şcolile de categoria B, ajungând până la 8.000 de lei pentru şcolarizarea în categoriile B, C şi E.
Fără buget, de unde bani de soft?
„Ideea acestui soft e bună, însă ne-a prins fără bani. Achiziţionarea lui reprezintă o investiţie, ce trebuie prevăzută ca atare în bugetele locale. Până acum însă nu s-a aprobat nici măcar bugetul de stat, aşa că nu avem de unde să dăm bani pe acest soft“, a spus Petre Cauc, directorul Grupului Şcolar „George Bibescu“ din Craiova.
„În prezent nu putem încheia contract pentru achiziţionarea acestui soft nici măcar cu plata în rate, până nu se va aproba bugetul ordonatorului terţiar de credite, care este unitatea de învăţământ“, a menţionat şi Gheorghe Barbu, directorul Grupului Şcolar de Transporturi Auto Craiova.
Deşi susţine că legislaţia trebuie respectată, conducerea Autorităţii Rutiere Române (ARR) se arată înţelegătoare cu privire la lipsa fondurilor. „Nu putem întrerupe activitatea unui liceu pentru că n-au bani de soft din cauză că nu s-a aprobat bugetul. Vom căuta împreună cu Ministerul Educaţiei o soluţie, astfel