Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori de energie, cu afaceri de circa 400 de milioane de euro, intentioneaza sa angajeze anul acesta circa 30-40 de oameni care vor intra intr-un program de pregatire pentru operarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.
Unitatile 3 si 4, a caror constructie ar trebui sa inceapa in septembrie anul acesta, reprezinta acum cel mai ambitios proiect energetic al Romaniei in ceea ce priveste constructia de unitati noi. Valoarea acestuia este estimata la 4 miliarde de euro, finalizarea fiind stabilita pentru anul 2016.
Acum, de realizarea proiectului se ocupa circa 30 de persoane care provin din partea actionarilor EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza cele doua reactoare noi de la Cernavoda, in componenta careia sa afla giganti internationali cum ar fi Enel (Italia), RWE (Germania), CEZ (Cehia) sau GDF SUEZ (Franta).
"Societatea infiintata in scopul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este EnergoNuclear, care are o structura de personal redusa, circa 30 de oameni. Nuclearelectrica, pornind de la premisa ca va fi operatorul unitatilor 3 si 4, intentioneaza sa angajeze in cursul acestui an un numar de 30-40 persoane, reprezentand personal cheie de operare, cu scopul de a fi pregatiti pentru operarea grupurilor, aceasta in conditiile in care programele de pregatire sunt de lunga durata, 5-6 ani", spun reprezentantii Nuclearelectrica.
Compania de stat detine in prezent 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) avand fiecare cate 9,15% din actiuni, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detin cate 6,2% fiecare.
In ciuda informatiilor din ultima vreme, statul se gandeste sa-si reduca participatia pentru reactoarele 3 si 4, dupa ce in 2008 s-a decis sa si-o majoreze de la 20% la 51%, Nucle