Prea multe biserici şi prea puţine spitale şi şcoli, în România - această problemă a atras atenţia presei din străinătate. În ultimii 20 de ani, aproape 4.000 de locaşuri de cult au apărut pe întreg teritoriul României, adică 200 construite în fiecare an, scrie publicaţia "Le Courrier des Balkans". Ceea ce nu s-a investit în spitale şi şcoli, a ajuns în bisericiile din ţară.
Numai Biserica Ortodoxă a construit 2.000, iar 1.000 sunt în fază de şantier. Nu existenţa în sine a locaşurilor de cult este problema, ci faptul că statul investeşte mai mult pentru finanţarea acestora decât pentru şcoli, spitale sau alte instituţii de cultură, care lipsesc sau sunt în stare precară în România.
Explozia numărului de biserici începe să deranjeze populaţia
Potrivit "Le Courrier des Balkans", această explozie a numărului de locaşuri de cult începe să deranjeze, deoarece populaţia duce mare lipsă de alte instituţii, precum şcoli sau spitale, din care unele au nevoie urgentă de renovare.
Ambasadele Elveţiei şi Olandei de la Bucureşti au finanţat un studiu despre acest subiect, care arată că în Bucureşti s-au ridicat 150 de biserici ortodoxe, în ultimii două decenii, numărul total fiind, în prezent, de 300.
Prea puţine biserici, potrivit clericilor
Cu toate acestea, preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), consideră totuşi că acest număr este insuficient.
Secretariatul de stat pentru culte, care distribuie fondurile bugetare în acest sector, nu a putut să dea o cifră exactă a numărului de biserici şi de capele din ţară, declarând că "sunt atâtea, încât nu mai ştie câte".
"Finanţarea construirii de biserici provine din contribuţiile credincioşilor, a sponsorilor, din fondurile proprii ... şi din bugetul de stat. Dar aici, căile Domnului sunt de nepătruns. Este practic imposibil să te descurci prin