Legea bugetului de stat a trecut de parlament. Votul final a avut loc la ora 18:14. Două ore mai târziu, parlamentarii au terminat dezbaterile şi la proiectul legii asigurărilor sociale. În ciuda miilor de amendamente depuse bugetul a suferit modificări minime faţă de varianta propusă de guvern. Iar parlamentarii coaliţiei de guvernare au votat disciplinat: 192 de voturi pentru la legea bugetului de stat, şi 138 – împotrivă. La legea asigurărilor sociale, coaliţia a atras 1
Legea bugetului de stat a trecut de parlament. Votul final a avut loc la ora 18:14. Două ore mai târziu, parlamentarii au terminat dezbaterile şi la proiectul legii asigurărilor sociale.
În ciuda miilor de amendamente depuse bugetul a suferit modificări minime faţă de varianta propusă de guvern. Iar parlamentarii coaliţiei de guvernare au votat disciplinat: 192 de voturi pentru la legea bugetului de stat, şi 138 – împotrivă. La legea asigurărilor sociale, coaliţia a atras 176 de voturi favorabile proiectului, iar opoziţia a avut doar 147 de voturi.
Veniturile la bugetul de stat au fost stabilite la 66.654,3 milioane lei, iar cheltuielile la 101.678,4 milioane lei, cu un deficit de 35.024,1 milioane lei, potrivit proiectului iniţial. La bugetul de pensii, cheltuielile au fost stabilite la 41 de miliarde de lei, bugetul fiind echilibrat printr-o subvenţie de la bugetul de stat.
Buget îngheţat la asigurări sociale
Valoarea punctului de pensie a constituit miezul discoridiei între membrii opoziţiei, pe de-o parte, şi cei ai guvernului care-şi apărau proiectul de lege, pe de altă parte. Amendamentele privind majorarea punctului de pensie la 45% au picat la votul din plen, prin urmare pensionarii vor primi, cel puţin în prima jumătate a anului, o pensie calculată pornind de la un punct de bază de 732,8 lei (39,9% din salariul mediu brut prognozat).
Membrii guvernului