Cinci primării din Maramureş vor angaja experţi consultanţi în problemele rromilor, categorie socială considerată vulnerabilă. Angajarea lor face parte dintr-un proiect finanţat de către Uniunea Europeană, care le asigură şi salariile timp de doi ani. Din 2012, ei vor fi plătiţi de angajatori.
Agenţia Naţională pentru Rromi derulează, în parteneriat cu Institutul Naţional de Administraţie şi Instituţiile Prefectului, proiectul „Reţeaua naţională a experţilor locali rromi, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a rromilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale". Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane-Fondul social european. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea relaţiilor de parteneriat între comunităţile de rromi vulnerabile şi instituţiile publice la nivel local, judeţean, regional şi naţional, în vederea creşterii incluziunii sociale a rromilor din ţara noastră, prin dezvoltarea reţelei de experţi locali pentru rromi.
Proiectul urmăreşte creşterea gradului de reprezentare a rromilor în structurile administraţiei publice locale, dezvoltarea durabilă a unei reţele naţionale a experţilor locali pentru rromi, crearea de grupuri locale care să se ocupe de identificarea, planificarea şi implementarea de acţiuni care să ducă la incluziunea socială şi economică a rromilor şi dezvoltarea capacităţii instituţionale a administraţiei publice prin formarea şi angajarea de experţi locali rromi. „La nivelul judeţului nostru a avut loc o evaluare a unităţilor administrativ-teritoriale şi s-a analizat disponibilitatea primăriilor de a implementa acest proiect", spune subprefectul Gyöngyike Böndi. „Au fost selectate şi propuse pentru angajarea de experţi locali rromi, primăriile din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Şomcuta Mare şi Satulu