Doar şase şoferi din Vrancea au rămas fără permis de conducere în 2009 din cauza bolilor de care suferă. Ministerul Sănătăţii a stabilit o listă exactă cu afecţiuni incompatibile cu şofatul. Pentru astfel de motive, în Vrancea, s-au retras doar 25 de carnete auto în ultimii patru ani.
Ionel Iorga este bolnav de epilepsie şi a rămas fără carnet de conducere în 2009.
"Nu ştiam că sufăr de aşa ceva când am dat examen. Am avut o criză în casă şi atunci m-am prezentat la medic. I-am spus situaţia şi am căzut de acord că e mai bine să renunţ la carnetul auto", ne-a spus focşăneanul.
Poliţiştii spun că în astfel de cazuri nu pot lua nicio decizie fără să aibă o decizie a comisiei medicale. Acestea trebuie sesizate de către medicii de familie, atunci când depistează pacienţi cu boli grave. Acest lucru se întâmplă, totuşi, destul de rar.
Din acest motiv, numărul şoferilor care conduc deşi nu văd, nu aud sau au alte afecţiuni grave este mult mai mare decât cel al celor pe care boala i-a lăsat fără permis.
"În ultimii patru ani au fost supendate în judeţul nostru 25 de carnete auto. Specialiştii de la comisia de expertiză decid dacă bolnavul respectiv poate conduce sau nu.
În cazul în care comisia decide că afecţiunea pacientului prezintă risc pentru siguranţa traficului, anunţă Poliţia Rutieră pentru a-i retrage bolnavului permisul de conducere", a spus Cătălin Manea de la Poliţia Focşani.
Statisticile arată că peste 1.000 de şoferi vrânceni suferă de boli cronice, incompatibile cu condusul. Unii dintre ei sunt şoferi profesionişti.
Bombă cu ceas
Pe lista Ministerului Sănătăţii sunt 50 de boli incompatible cu şofatul. Printre cele mai importante sunt: epilepsia, strabism paralitic, ciroză hepatică, anemie severă, demenţa, tulburările de personalitate, afecţiuni cardiace, afecţiunile ocula