Tânărul timişorean crează haine fanteziste, însă militează împotriva folosirii blănurilor pentru care sunt sacrificate animale.
Profil:
Născut. 1 noiembrie 1984 (Timişoara)
Educaţie. Facultatea de Design Vestimentar (Tibiscus)
Experienţă. Cinci ani de design vestimentar
Dan Sofronescu are croitoria în sânge, iar pasul spre design vestimentar a venit firesc pentru el. „Îmi plăcea desenul, însă părinţii nu asta doreau de la mine, m-ar fi văzut mai degrabă preot. Doar tata, care e croitor de haine de piele, ar fi vrut să vadă meseria dusă mai departe. Eu aş fi vrut să ajung la liceul sportiv, dar n-a fost nici asta, nici arte, ci am ajuns la teologie. După vreun an, profesorii le-au spus părinţilor că ar trebui să mă mute la altă şcoală, pentru că n-am vocaţie pentru a sluji în altar. Când am terminat liceul, fiind destul de matur pentru a lua deciziile singur, m-am îndreptat spre arte plastice”, a povestit tânărul artist.
Deşi tatăl său face haine din piele, Dan militează pentru folosirea materialelor textile. „Lucrez în piele doar când îl ajut pe tatăl meu, nu e un material pe care îmi place să-l folosesc, pentru că se ucid prea multe animale pentru haine. De exemplu, blana de iepure, pentru a fi de cea mai bună calitate şi nepătată de sânge, se scoate pe viu, este o cruzime extraordinară. Tocmai de asta, dacă voi ajunge vreodată designer de succes, ceea ce sper să se întâmple, voi încuraja folosirea materialelor textile”, a spus artistul timişorean.
Inspirat de originalitate
Modelul de succes în România pentru tânărul artist este Cătălin Botezatu, în timp ce inspiraţia vine de la Alexander McQueen. „Din străinătate îmi place foarte mult Alexander McQueen, are nişte idei foarte diferite faţă de alţi designeri, începând de la costume şi până la modul în care le prezintă pe scenă. Foloseşte forme cura