Rumiana Jeleva, candidata bulgară la funcţia de comisar european are în continuare susţinerea creştin-democraţilor, dar Parlamentul European cere o verificare a declaraţiei sale de avere, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Întâlnirea de miercuri după-amiază dintre liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schultz şi liderul creştin-democraţilor, Joseph Daul s-a soldat cu un eşec pentru socialişti, care propuneau retragerea Rumianei Jeleva.
Rumiana Jeleva, candidata bulgară la funcţia de comisar european are în continuare susţinerea creştin-democraţilor, dar Parlamentul European cere o verificare a declaraţiei sale de avere, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Întâlnirea de miercuri după-amiază dintre liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schultz şi liderul creştin-democraţilor, Joseph Daul s-a soldat cu un eşec pentru socialişti, care propuneau retragerea Rumianei Jeleva.
Candidatura controversată a acesteia şi dosarele financiare neclare care-i aparţin creează acum o situaţie delicată între stânga şi dreapta europeană, fragilizând întregul proiect al viitoarei Comisii Europene.
Politiciana bulgară de centru-dreapta a fost considerată de socialişti necalificată pentru funcţia de comisar al Cooperării Internaţionale, după ce audierea sa de marţi a relevat carenţe importante în cunoştinţele sale.
Mai mult, pe un ton agresiv, Jeleva a refuzat să comenteze aspecte legate de afacerile soţului său, bănuit a avea relaţii cu lumea interlopă şi a dezminţit orice încercare de fraudă, spunând că declaraţia de avere înaintată Parlamentului European este corectă.
Acuzaţiile aduse de presa bulgară şi ale unor deputaţi europeni arată însă că doamna Jeleva era în 2007 când a fost aleasă deputat european administratorul unei companii, ceea ce reprezintă un c