Infracţionalitatea a împărţit locuinţele în categorii: căutate şi evitate. Apartamentele din zonele rău famate ale Băii Mari sunt mai ieftine cu 20- 30 de procente, dar nu au căutare din cauza amplasării.
Potrivit statisticilor făcute de către Poliţia Municipiului Baia Mare, oraşul are mai multe „zone fierbinţi", unde au loc cele mai multe spargeri de locuinţe şi furturi din autoturisme. „Numai anul trecut au fost sesizate 2.586 de infracţiuni în Baia Mare, dintre care 20% sunt furturi din autoturisme şi peste 3% furturi din apartamente", a declarat comisar şef Ionel Todoran, Şeful Poliţiei Municipiului Baia Mare. Paradoxal, acestea nu sunt zonele periferice, multe dintre străzile unde infracţionalitatea este în floare, sunt centrale. „Zonele de unde avem cele mai multe sesizări sunt străzile George Enescu, I.L. Caragiale şi Victoriei din Cartierul Săsar, Nicolae Iorga şi Gheorghe Bilaşcu din zona centrală, dar şi strada Păltinişului din cartierul Vasile Alecsandri", a completat acesta.
Blocurile turn, ţinta hoţilor
Furturile din locuinţe cu „rupere de butuc", adică forţarea yalei, sunt infracţiuni specifice Băii Mari şi Clujului. „Pentru că sunt blocuri cu foarte multe etaje, se circulă cu liftul, iar hoţul aude rapid dacă vine cineva", a subliniat Todoran. Nici parcările din spatele blocurilor nu sunt ocolite de hoţi, chiar dacă acestea sunt situate în imediata apropiere a bulervardelor centrale. „Numai anul trecut au fost sparte aproximativ 50 de locuinţe din aceste blocuri. Norocul a făcut ca sumele furate să nu fie mai mari de 18.000 de lei", a arătat Şeful Poliţiei.
Băimărenii se feresc să-şi cumpere case în aceste zone
Daniel Hitter este un băimărean de 32 de ani care şi-a cumpărat recent un apartament în zona Gării. „Am căutat destul de mult, dar n-am vrut în Cartierul Vasile Alecsandri pentru că nu e bună