Autoritatile de la Bruxelles au acuzat Grecia ca a falsificat datele privind situatia economica a statului in ultimii ani. Comisia Europeana (CE) considera ca atat cifrele referitoare la deficitul bugetar, cat si cele privind datoria publica au prezentat intr-o lumina mai pozitiva decat in realitate situatia in care se afla Grecia.
In opinia autoritatilor europene, grecii se mai fac vinovati si de faptul ca au permis jucatorilor de pe scena politica sa faca presiuni care sa obstructioneze colectarea de date statistice corecte, scrie Financial Times.
Comisia a facut public un raport in care anunta ca datele statistice pe care Grecia le-a furnizat nu sunt credibile, de aceea estimarile pe care guvernul le-a inaintat in luna octombrie cu privire la deficitul bugetar si la datoria publica pot fi prea optimiste.
La acel moment, autoritatile de la Atena au spus ca deficitul se va ridica la 12,5% din Produsul Intern Brut, mult peste previziunile anterioare, din luna aprilie, cand fostul guvern vorbea despre o gaura in buget de doar 3,7% din PIB.
Datele privind deficitul pe 2008 au fost modificate de la 5% din PIB la 7,7%.
Raportul autoritatilor de la Bruxelles a fost publicat intr-o perioada dificila pentru toate cele 16 state din zona euro, acestea incercand sa iasa din cea mai grava criza financiara de dupa lansarea euro in 1999.
Informatiile si datele facute publice au socat si au nemultumit cei 15 parteneri ai Greciei din zona euro. Rezultatul a fost o depreciere a titlurilor de datorie emise de statul elen si o crestere a primelor cerute de investitorii de pe pietele financiare pentru a cumpara sau pastra obligatiunile grecesti.
Guvernul socialist, aflat la conducere incepand cu luna octombrie, promite sa reduca drastic deficitul, pana la 3% sau chiar mai putin pana in 2012, insa pietele financiare se arata neincrezatoare.
R