Ucraina se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, primul tur pe 17 ianuarie, al doilea pe 15 februarie. În anul 2004, Ucraina a trăit un moment de euforie, pe fondul aşa-numitei revoluţii portocalii. Coaliţia pro-occidentală, condusă de Iulia Timoşenko şi de Victor Iuşcenko a reuşit să-l învingă pe pro-rusul Victor Ianukovici, care se şi vedea instalat la cârma ţării, cu binecuvântarea Moscovei. La capitolul performanţelor economice, Ucraina afişează scorul cel mai prost din Europa, spun comentatorii ziarului de specialitate La Tribune. De la începutul crizei, producţia industrială s-a prăbuşit dramatic, înregistrând o scădere de 34%. Puterea de cumpărare s-a redus cu 50%, iar anul acesta inflaţia riscă să atingă 22%.
Ucraina se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, primul tur pe 17 ianuarie, al doilea pe 15 februarie. În anul 2004, Ucraina a trăit un moment de euforie, pe fondul aşa-numitei revoluţii portocalii. Coaliţia pro-occidentală, condusă de Iulia Timoşenko şi de Victor Iuşcenko a reuşit să-l învingă pe pro-rusul Victor Ianukovici, care se şi vedea instalat la cârma ţării, cu binecuvântarea Moscovei.
Pentru prima dată de la căderea comunismului în Estul Europei, Ucraina trăia la acea oră o veritabilă alternanţă politică. Cei 46 de milioane de ucraineni au crezut însă odată cu această victorie a democraţiei că vor putea şi să trăiască în stil occidental. Democraţia nu a adus însă automat şi bunăstare, ca să nu mai vorbim de opulenţă, aşa cum credeau unii.
Au urmat ani de instabilitate politică, de certuri interne în tabăra aşa-zis pro-occidentală, iar anul 2008 a adus cu el o criză care i-a făcut pe ucraineni să-şi piardă toate iluziile. Şi este uşor de înţeles de ce : Produsul Intern Brut a scăzut anul trecut cu 15%, în timp ce inflaţia a crescut la peste 12%.
La capitolul performanţelor economice, Ucraina afişează scorul cel mai prost d