Se dezgheata tranzactiile cu apartamente odata ce preturile ajung la jumatate fata de maxim?
Pe site-urile de anunturi imobiliare au inceput sa se inmulteasca anunturile de "cumparare" a unor apartamente vechi care sa se incadreze ca pret in programul guvernamental "Prima casa", dupa ce preturile au scazut cu aproape 50% in ultimii doi ani si dezvoltatorii fac presiuni asupra Guvernului pentru a directiona garantiile doar catre achizitia de locuinte noi.
"Apartament 2 camere cumparam, tineri casatoriti, decomandat, etaj intermediar, in sectorul 4 sau 6, plata prin credit (prin programul prima casa - dosar aprobat), exclus intermediari", se arata intr-un anunt publicat pe un site de profil.
"Eu nu am putut aplica pana acum, iar aceasta este ultima luna cand as putea cumpara prin «Prima casa» in actualele conditii. As vrea sa cumpar o locuinta veche, ca este mai ieftina, iar acest program ma ajuta ca avansul, dar si dobanda sunt mai mici. Am fost la banca sa depun dosarul si sper sa ma incadrez pana la 15 februarie. De aia am si dat anunt. Voi contacta si o agentie", a declarat Catalin T., 34 de ani, care lucreaza in IT si a dat un anunt prin care se arata dispus sa plateasca maxim 60.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, confort 1, intabulat, in zona Titan Policlinica.
Pana in prezent, Fondul National de Garantare (FNGCIMM) a aprobat peste 12.000 de dosare prin "Prima casa" cu o valoare totala de peste 500 de milioane de euro, respectiv mai mult de jumatate din plafonul initial propus.
Reprezentantii FNGCIMM au anuntat ieri ca pot fi emise garantii "in conditiile normelor de implementare a programului Prima casa in vigoare" doar pentru contractele sau ante-contractele care au fost sau vor fi incheiate pana la 15 februarie inclusiv.
O serie de dezvoltatori imobiliari sustin directionarea garantiilor catre locuintele