O adresă remisă de către Ministerul Sănătăţii către toate direcţiile de sănătate publică din ţară impune personalului medical să se vaccineze împotriva gripei porcine. Sursa: Agerpres
În caz contrar, medicilor de familie le va fi desfăcut contractul de muncă cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), iar celor din spitale li se va interzice prezenţa la patul bolnavului.
Majoritatea medicilor consideră că măsura este un abuz.
Evz.ro a realizatHarta interactivăa evoluţiei virusului în ţară
„Este ceva nepermis”, spune doctorul Ioan Sârbu, directorul Spitalului Militar din Capitală. El este de părere că măsura este abuzivă şi că, înainte de a fi o impunere, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit „ să ducă muncă de convingere cu personalul medical”.
„Din punctul meu de vedere, este bine ca personalul medical să se imunizeze, deoarece intră în contact cu pacienţi, iar responsabilitatea este mare. Dar adresa ministerului putea să fie o recomandare şi nu o impunere, pentru că, până la urmă, fiecare face ce vrea”, doctor Ioan Sârbu, directorul Spitalului Militar din Capitală.
Medicul Ioan Sârbu spune că măsura ministerului poate fi interpretată şi ca o formă de încălcare a actului medical. „Oricărei persoane supuse unui act medical trebuie să i se ceară acordul în acest sens. Nu poţi să obligi pe cineva să se vaccineze”, precizează directorul Spitalului Militar.
„Vaccinarea contra gripei noi e, deocamdată, una voluntară, şi nu obligatorie. În aceste condiţii, fie care cetăţean are dreptul să aleagă dacă vrea sau nu să se imunizeze, medicii sunt şi ei cetăţeni şi au aceleaşi drepturi”, comentează medicul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care este de părere că doctorii care refuză să se vaccineze şi îşi asumă riscul de a se îmbolnăv