158 de file declasificate din dosarul Revoluţiei, predate miercuri Asociaţiei 21 Decembrie 1989 din Bucureşti, după luni de zile în care Ministerul Administraţiei şi Internelor a folosit argumentul “secretului de stat” pentru a împiedica remiterea documentelor, confirmă scenariile complotului. În premieră, aflăm informaţii despre uciderea jurnalistului belgian Danny Huwe şi despre o serie de documente distruse în 1993, “pentru că nu făceau obiectul păstrării”.
1 /.
Informaţiile din cele două volume vorbesc, în mod oficial, despre existenţa “teroriştilor”, culpabilizaţi pentru crimele produse după 22 decembrie. Documentele MAI, în care date precise stau laolaltă cu supoziţii, descriu poate, cel mai bine, psihoza generalizată instalată după căderea cuplului Ceauşescu.
Filele declasificate de MAI au fost prezentate, sumar, în cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri seară de Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie. În condiţiile în care nici măcar avocaţii organizaţiei n-au reuşit să parcurgă integral materialul predat, datele făcute publice conţin informaţii disparate şi adesea contradictorii.
Chiar şi aşa, ele fac lumină asupra unor evenimente despre care s-au ştiut foarte puţine până în prezent. O precizare este necesară: datele MAI se referă doar la evenimente în care au fost implicate cadre ale instituţiilor aflate în subordinea Internelor. Un exemplu este Comandamentul Naţional al Grănicerilor, condus în decembrie 1989 de colonelul Petre Geantă.
“Abilitaţi” să distrugă istoria Revoluţiei
Conform documentelor, mai multe file conexate evenimentelor au fost distruse în 1993, invocându-se depăşirea perioadei de arhivare. “Potrivit prevederilor instrucţiunilor arhivistice, care s-au aplicat în Comandamentul de Grăniceri până în anul 1993, comisii abilitate au clasat şi distrus doc