Jurnalistul Ion Cristoiu a explicat, într-un interviu acordat evz.ro, care sunt motivele pentru care a încetat colaborarea cu „Jurnalul Naţional” şi a făcut o analiză pragmatică a presei româneşti, în actualul context economic şi politic. În opinia sa, presa ar trebui să-l aibă drept stăpân pe cititor şi nu patronii trusturilor de presă. „Ei ar trebui să stea foarte departe de publicaţiile lor, pe iaht, şi să-şi întrebe contabilul, o dată pe an, ce profituri a adus publicaţia lor”.
Evz.ro: De ce nu mai scrieţi la „Jurnalul Naţional”?
Ion Cristoiu: La finele lui decembrie, când îmi expira contractul, nu mi-a cerut nimeni prelungirea acestuia. Nu am primit niciun fel de explicaţii, dar nici eu nu am cerut lămuriri. Colaborarea mea cu ei a încetat tacit, se poate spune, deşi poate că aş fi simţit nevoia unor explicaţii, cel puţin din partea lui Marius Tucă.
Regretaţi că nu mai publicaţi editoriale în „Jurnalul Naţional”?
Nu. Din cel puţin două motive. Unul, că scriu editoriale pentru Jurnalul Naţional de patru ani şi, doi, pentru că, de fiecare dată când se schimbă Guvernul, nu simt nevoia să mai scriu pentru că nu mai am ce să comentez. Criticile, în primele luni ale unui nou Guvern, sunt doar critici de conjunctură şi sunt lipsite de conţinut.
Un jurnalist adevărat este mereu în opoziţie. De ce parte sunteţi dumneavoastră?
Nu pot aduce critici actualului Guvern pentru că este unul slab, aproape minoritar. Nu cred însă în ideea că statul de drept este în pericol, nu cred că se va institui un guvern stat pentru că, aşa cum spuneam, avem un Guvern slab. Şi apoi, suntem în UE, suntem în NATO, aşa că nu văd pericolele pe care le tot strigă unii, referitoare la statul de drept. Vor rămâne doar cei buni
S-au închis ziare, dispar publicaţii. Problemele pe care le are presa românească sunt doar consec