Specialiştii vor monta zece cuiburi artificiale dotate cu sisteme de localizare prin satelit pentru monitorizarea exemplarelor rare.
Vulturii codalbi din Delta Dunării - specie pe cale de dispariţie - vor locui în cuiburi speciale dotate cu sistem GPS. Cuiburile vor fi realizate de specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDD), valoarea totală a proiectului scos la licitaţie de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării fiind de 47.900 de lei.
Scopul contractului este monitorizarea speciei în vederea evaluării stării actuale şi implementarea unor măsuri de protecţie şi conservare pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
În Deltă vor fi amplasate zece cuiburi artificiale care vor oferi posibilitatea de creştere a populaţiei speciei. Confecţionarea, montarea şi stabilirea zonelor de amplasare vor fi realizate de specialiştii de la INCDD. După montare, fiecare cuib va fi marcat cu GPS şi marcat pe hartă.
Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvilă din Europa şi a patra ca mărime din întreaga lume, un exemplar putând ajunge la o greutate de peste şase kilograme, cu o anvergură a aripilor de circa 2,5 metri.
În ultimii ani, specia a cunoscut un puternic declin din cauza braconajului şi a reducerii zonelor de habitat, în momentul de faţă în Delta Dunării fiind observate sub douăzeci de perechi de vultur codalb.
Vulturul codalb este clasificat ca fiind o specie pe cale de dispariţie.