Cursul valutar va coborî, în 30 de zile, sub patru lei pe euro, dar va urca la 4,84 lei pe euro în 12 luni, dacă România nu va realiza reformele cerute de FMI şi banca centrală nu va interveni pe piaţa valutară, consideră Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank. "Scenariul de bază arată că rata de schimb va coborî într-o lună la 3,96 lei pe euro, pentru ca apoi să avanseze la 4,1 lei pe euro în trei luni şi la 4,84 lei pe euro în 12 luni. Acest scenariu are o probabilitate de a se va realiza de peste 50%, depinzând foarte mult de acţiunile politicienilor", a declarat Blaabjerg la Bucureşti.
Blaabjerg a precizat că rata de schimb văzută în 12 luni nu are în considerare posibilitatea intervenţiei pe piaţa valutară a băncii centrale şi include întreruperea acordului cu FMI. "Dacă Guvernul va îndeplini cerinţele FMI, leul nu se va deprecia aşa de mult, însă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de sub 50%", a spus oficialul Saxo Bank.
El a precizat că reformele cerute de FMI sunt necesare şi realizabile, dar că este nevoie de politicieni care să aibă dorinţa şi determinarea necesare pentru a le implementa. "Cea mai mare temere privind România este ca politicienii să ignore sugestiile FMI, în contextul în care instituţia este împrumutător de ultimă instanţă. Dacă ai început să iei bani de la FMI, atunci înseamnă că nimeni nu-ţi mai dă", a spus Blaabjerg.
El a arătat că, în cazul în care România îndeplineşte reformele cerute de FMI, leul se va aprecia faţă de euro şi dolar, iar cursul ar putea ajunge la 3,6 lei pe euro. Totodată, el a atras atenţia că estimările privind cursul valutar nu sunt legate de indicatorii fundamentali de la nivel macroeconomic, ci de primele de risc pentru România. "Ratele de schimb prezentate sunt din punctul de vedere al investitorilor. Prima de risc pentru România va creşte, dacă nu se vor îndep