Universitatea clujeană intenţionează ca 10% din studenţii săi să fie străini, iart tendinţa pentru internaţionalizarea studiilor constituie un indicator de calutate, excelenţă şi competitivitate.
Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca intenţionează să îşi mărească de peste patru ori numărul studenţilor străini, astfel încât aceştia să reprezinte zece la sută din totalul studenţilor, comparativ cu 2,2 la sută, câţi sunt în prezent.
Potrivit unui comunicat transmis de UBB Cluj, pentru universitatea clujeană "internaţionalizarea studiilor este tendinţă universitară mondială şi indicator de calitate, excelenţă şi competitivitate".
"Prorectoratul responsabil cu cooperarea internaţională, Centrul de Cooperări Internaţionale şi responsabilii cu cooperarea internaţională din decanate îşi reorientează acţiunile spre internaţionalizarea studiilor, care devine principala lor sarcină. Conform accepţiunii europene, internaţionalizarea înseamnă performanţe pe diferite niveluri", se arată în documentul citat.
Astfel, UBB îşi propune să ajungă în situaţia în care zece la sută dintre studenţi să fie străini, ceea ce înseamnă cel puţin 4.500 de astfel de studenţi, din totalul de 45.000 câţi învaţă în universitate.
În prezent, în UBB învaţă 1.050 de studenţi străini, ceea ce reprezintă circa 2,2 la sută din numărul total, majoritatea fiind din Republica Moldova, dar şi din state ale UE sau ale Asiei.
De asemenea, UBB îşi propune atragerea a cel puţin 80 de profesori asociaţi şi a 1.000 de profesori vizitatori din alte universităţi, precum şi internaţionalizarea personalului didactic în cel puţin 80 de specializări.
"Ne propunem şi derularea a cel puţin zece proiecte de dezvoltare în cooperare internaţională", se subliniază în comunicatul UBB.