BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a redus cu jumatate de punct procentual dobanzile bonificate la principalul produs de economisire in lei - Depozitul 1000, noile rate fiind de 8,75% pe an pentru depunerile pe trei luni, respectiv 8,5% pentru scadentele de 1, 6 si 12 luni.
Banca preia astfel pe partea de pasive reducerea dobanzii-cheie de 0,5% operata recent de BNR, de la 8% la 7,5%. Cota medie de piata a BRD pe segmentul de depozite se situeaza la aproximativ 17%.
Lucian Cojocaru, director executiv al Departamentului Comercial al retelei BRD, spune ca trebuia facute corectii si in privinta dobanzii la depozite, dupa ce in decembrie banca a operat scaderi ale dobanzilor atat pentru creditele imobiliare/ipotecare, cat si pentru creditele de consum cu procente intre 1,1 si 2,5 puncte procentuale. "Trebuie mentinut un echilibru intre active si pasive", explica oficialul BRD, indicand preocuparea bancii pentru conservarea marjelor de dobanda care constituie cea mai importanta sursa de venituri a unei institutii de credit.
In decursul anului trecut, bancile au triplat marja de dobanda medie la lei pe segmentul operatiunilor cu persoane fizice, de la 2,37% in decembrie 2008 la 7,32% in noiembrie 2009. Cresterea a avut loc in principal pe seama reducerii dobanzilor la depozite, care au coborat la o singura cifra.
Cat priveste dobanzile la credite, bancherii continua sa invoce lipsa cererii, sustinand ca aceasta nici nu ar putea fi stimulata prin ieftiniri ale imprumuturilor atat timp cat piata este dominata de incertitudine si de teama de efectele crizei.
"Daca in ceea ce priveste depozitele exista o tendinta de crestere, observata si in 2009, este dificil sa anticipam ce se va intampla in privinta creditarii. Cererea de credite ramane scazuta, oamenii decid sa nu se mai imprumute nu neaparat din cauza dobanzilor, ci pentru ca nu mai e