Comisia Europeana (CE) nu a oferit inca un raspuns final cu privire la caracterul ajutoarelor in valoare cumulata de 621 mil. euro pe care statul intentioneaza sa le ofere combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dar in raportul publicat pe site-ul propriu institutia spune ca in stadiul actual al cercetarilor compania romaneasca nu ar putea primi respectivul ajutor.
"In acest stadiu al procedurii CE concluzioneaza ca garantia in cauza constituie ajutor de stat, iar CE are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea acesteia cu tratatul", se arata in raport. Unul dintre motivele care au stat la baza acestei concluzii este faptul ca, potrivit cercetarilor din prezent ale Comisiei Europene, Oltchim s-ar fi aflat in dificultate inainte de data de 1 iulie 2008 si nu ar fi eligibila pentru a primi sprijinul statului.
"Garantia de stat acordata in temeiul CT este compatibila doar daca este acordata societatilor care nu erau in dificultate la 1 iulie 2008. Cu toate acestea, dupa o evaluare preliminara, Comisia Europeana considera ca exista indicii ca Oltchim era o societate in dificultate la 1 iulie 2008. Astfel, chiar daca masura ar indeplini toate celelalte criterii din CT, nu ar fi eligibila pentru sprijin de stat in temeiul acestui cadru", potrivit raportului Comisiei Europene.
Oltchim inca spera la o decizie favorabila
Reprezentantii Oltchim par insa a nu fi ingrijorati de informatiile publicate de catre institutia europeana.
"E normal ca cei din Comisie sa interpreteze eronat emiterea garantiei, deoarece au fost indusi in eroare de actiunile PCC si de datele eronate furnizate de acestia", spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Radu Olaru, directorul general adjunct al Oltchim a precizat ca in prezent este prematur sa spuna daca Oltchim se poate redresa prin forte proprii daca institutia respinge ajutorul de