Dezvoltatorii imobiliari se bat în oferte ca să îşi vândă casele, dar găsesc clienţi cu greu. Autorităţile locale cred că s-a construit prea mult în ultimii trei ani.
Peste 200 de apartamente vechi construite înainte de ’89 sunt scoase la vânzare prin agenţiile imobiliare. Preţurile variază între 15.000 de euro o garsonieră de 30 metri pătraţi, şi 40. 000 de euro un apartament cu două camere de 55 de metri pătraţi. Preţurile cresc cu 10%, dacă apartamentele au centrală termică, tâmplărie PVC şi unele îmbunătăţiri.
Chiar dacă preţurile au scăzut cu 30%, cumpărătorii sunt extrem de rari. „Nu se mai întâlneşte cererea cu oferta. Proprietarii nu vor să iasă în pierdere dând casele pe nimic, iar clienţii încearcă să obţină un preţ cât mai mic. În plus, băncile nu mai dau credite, iar lichidităţi pe piaţă nu sunt“, a spus Viorel Damian, agent imobiliar.
Un singur contract de la începutul anului
De la 1 ianuarie a fost vândut un singur apartament cu două camere în zona Primăverii. Estimată anul trecut la 30.000 de euro, locuinţa s-a dat cu 21.000 de euro. „Atât am vândut. Nu merge nimic. Cu greu am dat şi apartamentul ăsta, deşi preţul este mai mult decât accesibil“, a spus Cornel Timofte, patronul unei firme imobiliare, care are 80 de locuinţe la vânzare de mai bine de doi ani. Una dintre cele mai mari firme de construcţii din oraş a reuşit să vândă doar două case abia după ce a redus preţul cu 35%. „Nici degeaba dacă le dăm, nu le iau pentru că trebuie să le întreţină. Am 30 de case nevândute“, s-a plâns patronul Victor Mihalache.
Bătaie pe oferte
O maşină la fiecare casă cumpărată sau bucătării gata utilate sunt doar o parte din ofertele cu care investitorii imobiliari încearcă să-şi atragă clienţii. Preţul unei locuinţe „la cheie“ a ajuns la 650 de euro pe metru pătrat, cu 100 de euro mai mult decât preţul de construi