Cutremurul din Haiti a paralizat întregul aparat de stat. Intervenţia umanitară internaţională este dublată acum de o intervenţie militară a Statelor Unite. După o catastrofă naturală precum cea din Haiti, momentele cele mai dificile sunt primele 48 de ore, spun specialiştii. Sunt momentele când sute sau chiar mii de oameni ar mai putea fi salvaţi de sub dărâmături, dacă ar exista echipe de salvare suficiente pe teren şi tehnologia necesară în stare de funcţionare.
Cutremurul din Haiti a paralizat întregul aparat de stat. Intervenţia umanitară internaţională este dublată acum de o intervenţie militară a Statelor Unite.
După o catastrofă naturală precum cea din Haiti, momentele cele mai dificile sunt primele 48 de ore, spun specialiştii. Sunt momentele când sute sau chiar mii de oameni ar mai putea fi salvaţi de sub dărâmături, dacă ar exista echipe de salvare suficiente pe teren şi tehnologia necesară în stare de funcţionare.
Primele 48 de ore sunt de asemenea esenţiale pentru îngrijirea răniţilor, pentru prevenirea dezordinilor de tot felul, a jafurilor, dar şi a epidemiilor. Imaginile care ne parvin în acest moment din Haiti sunt teribile, oamenii rătăcesc pe străzi, dar îi vedem că sunt deja exasperaţi de mirosul de cadavre şi de putrefacţie.
Nu întîmplător, deci, Statele Unite trimit militari în Haiti, pentru a direcţiona, organiza, coordona şi asigura securitatea ajutoarelor internaţionale. Fără o astfel de intervenţie, fluxul de hrană, medicamente, echipamente şi aşa mai departe riscă să fie ineficient. Sigur, ne putem pune întrebarea cine ar fi în poziţia cea mai autorizată să asigure logistica militară a unei astfel de operaţiuni ? În principiu, acest rol ar trebui jucat de Organizaţia Naţiunilor Unite. Din păcate, misiunea ONU, care dispune deja de şapte mii de militari în Haiti a fost şi ea lovită şi dezorganizată în urma cutremurul