Trei tineri arestaţi într-o reţea de presupuşi hackeri, acuzaţi că au furat sute de mii de euro din conturile unor clienţi ai unor bănci italiene, au fost eliberaţi azi-dimineaţă din arestul Poliţiei Caraş-Severin. Ei şi-au petrecut aproape un an în starea de arest preventiv, într-un dosar penal în care procurorii au făcut multe greşeli şi nu au adus probe concrete care să dovedească vinovăţia tinerilor.
Călin Andraş, Florin Cristescu şi Alexandru Mihai, de 21 de ani, toţi din Reşiţa, au fost prinşi în luna martie 2009 într-o reţea de hackeri, acuzată de procurori de o pagubă de câteva sute de mii de euro. Ei sunt acuzaţi că au pătruns în conturile a sute de cetăţeni italieni, pentru a le fura banii, după ce păgubiţii au fost păcăliţi să le ofere reşiţenilor numerele de cont şi datele de identificare.
400 de italieni, nicio plângere
Procurorii Biroului Teritorial Caraş-Severin al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism însă au fost incapabili să-i depisteze pe liderii reţelei din Italia, care coordonau activitatea grupului.
Ei nici măcar nu au fost identificaţi. Procurorii au găsit peste 400 de cetăţeni italieni şi aproximativ 45 de bănci italiene în conturile cărora hackeri au intrat şi au furat bani. Însă avocaţii celor trei susţin că lipsesc atât plângerile formulate de cetăţenii italieni, cât şi plângerile reprezentanţilor băncilor, care nu s-au constituit părţi vătămate în proces şi nici nu au solicitat despăgubiri.
Cea mai gravă eroare a anchetatorilor este faptul că au depus la dosar două rechizitorii, adică două acte ale acuzării, în care acuzele aduse hackerilor se bat cap în cap.
„Există un rechizitoriu la dosar şi altul cu ştampila registraturii Tribunalului Caraş-Severin”, a spus avocatul Carmen Ţăranu. Hackerii sunt acuzaţi că au construit site-uri identice cu cele origin