Adaugă pe lista lucrurilor de făcut în 2010 investigaţii utile ţie şi celor apropiaţi. Află din paginile următoare ce teste sunt recomandate în funcţie de vârstă, de sex şi de istoricul familial.
După cum le spune şi numele, analizele medicale ne analizează organismul. Cu ajutorul lor, ne monitorizăm starea de sănătate şi depistăm cauzele anumitor simptome. Suntem observaţi medical încă de dinainte de a ne naşte. Din primele zile de viaţă, suntem măsuraţi, palpaţi, auscultaţi şi înţepaţi. Medicii ne testează pentru a elimina riscul unor boli periculoase.
Monitorizează sănătatea
Efectuarea anuală a unui set de analize specifice vârstei, sexului şi factorilor de risc are rol de prevenţie. Ele pot identifica din timp anumite afecţiuni, care sunt astfel prevenite sau tratate mai eficient.
De asemenea, pot semnala eventuale predispoziţii şi pot evidenţia cât de bine ne îngrijim sănătatea, precum şi modul în care organismul răspunde la tratamente. Analizele preventive variază în funcţie de vârstă, unele teste fiind recomandate după 40 de ani. De asemenea, intervalul la care se repetă analizele diferă, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia. Persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire se investighează anual. După vârsta a doua, anumite teste se repetă de două ori pe an.
Istoricul familial de boli
Fiecare dintre noi ar trebui să fie la curent cu cazurile de boli din familie. Istoricul familial (antecedente heredocolaterale) trebuie comunicat medicului de familie. Acesta va recomanda investigaţii preventive sau specifice, în funcţie de simptomele resimţite de pacient.
De exemplu, persoanele care au rude apropiate cu maladii tiroidiene (hipertiroidism sau hipotiroidism) îşi vor testa preventiv nivelul hormonilor TSH, T4 şi fT4. De asemenea, se recomandă urmărirea nivelului colesterolului la un copil care are un părinte tânăr cu o boal