Iniţiativele de reciclare a uleiului uzat se pot număra pe degetele de la o singură mână, deşi acesta este un deşeu toxic care afectează atât mediul înconjurător, cât şi sănătatea oamenilor. Sursa: sxc.hu Pentru organizaţia constănţeană Mare Nostrum, faptul că pe litoralul românesc există foarte multe restaurante unde este folosit uleiul, a fost punctul de plecare în gândirea unei campanii de conştientizare a pericolelor ce rezidă în aruncarea uleiului folosit la întâmplare, explică directorul executiv al organizaţiei, Mihaela Cândea.
Obiectivele acestei campanii sunt informarea oamenilor despre practica unei corecte colectări a uleiului uzat, cu speranţa că acest obicei poate deveni „un trend social, multiplicându-se ca exemplu de bună practică”, mai spune directorul Mare Nostrum, subliniind că miza pe termen lung este şi responsabilizarea restaurantelor şi autorităţilor locale pentru a asigura durabilitatea acestei practici.
Finanţare străină
Ong-ul a realizat un proiect, aplicând pentru finanţare şi după ce acesta a trecut de toate fazele de aprobare, a primit undă verde de la Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).
Proaspăt demarat, proiectul va cuprinde cele mai populate localităţi din judeţ, şi anume Constanţa, Mangalia, Medgidia, Eforie şi Năvodari, care sunt şi zone ce atrag turişti vara, când creşte şi producţia de ulei vegetal uzat, explică Andreea Ionaşcu, coordonator de proiect în cadrul organizaţiei.
Până acum, autorităţile din Mangalia, Medgidia şi Eforie au aprobat proiectul, implicarea lor fiind un pas foarte important. „Colaborarea cu autorităţile este o piatră de încercare pentru orice ong”, spune aceasta, precizând că rolul autorităţilor locale este esenţial: reprezintă comunităţile, fiind credi