Nu mi-am ascuns niciodata pasiunea pentru sorici. In plin sezon al masacrarii porcilor, aceasta obsesie revine pe cale livresca.
De ce nu protesteaza nimeni impotriva taierii porcilor? De ce vedetele de sex feminin nu se dezbraca oripilate de parlirea ritualica a patrupedelor cu arzatorul montat la butelie? De ce Joanna Krupa nu-si pune o cruce intre sani pentru a se opune imbucatatirii lui Babe? De ce Mihaela Radulescu nu lucreaza in photoshop o poza in lenjerie pentru a propune o "alta placere" in locul carnii tavalite cu usturoi in ceaun?
…Raspunsuri sunt mai multe. Vedetele stiu ca da bine sa protejezi un castor sau un bizam, dar nimanui nu-i pasa de godacel, intrucat, cu marul in gura, acesta e superfotogenic pe masa de Craciun sau Anul Nou. Mancam porc, dar cine ar savura o piftie de nutrie?!? Apoi, porcul este, pe nedrept, considerat un animal murdar, nedemn de mila publica. In fapt, nu purcelul e jegos, ci aceia care il "ingrijesc". Am vazut poze cu porcul-pet al lui George Clooney si pot sa va asigur ca era cat se poate de dichisit, deloc ingalat. Nu in ultimul rand, grasunii nu prea emotioneaza, dimpotriva, mai mult enerveaza. Asadar, de ce sa investesti in imaginea ta de aparator al unui animal care, cu mici exceptii (vezi blanosul Mangalita!), are putine sanse sa fie vanat pentru ceea ce excede pielea sa rozalie?
Dar tocmai aici, am putea cauta un raspuns. Hypocrite mangeur, mon semblable, mon frere! Pielicica asta e, dincolo de parafraza baudelairiana, cheia unei mari placeri, a unui fetis alimentar detestabil de delicios. Un fetis universal, de vreme ce, in crocantetea lui insinuanta, este savurat pana hat departe, in Cuba! Eu insumi, intr-un moment de magie culinara, am inventat inenarabilele clatite cu… sorici (a se vedea, totusi, reteta, in opuletu-mi "Istoria erotica a micului dejun"). In aceeasi ordine de idei, stiu o domnita ra