Nokia, Hanna Instruments, Universal Alloy Corporation, TransAvia sau Unicarm sunt firme care contribuie cu milioane de lei, în fiecare an, în bugetele unor mici localităţi din Transilvania . Comune fără nicio perspectivă precum Jucu, Galda de Jos, Vetiş, Nuşfalău şi Dumbrăviţa pot, acum, după ce pe teritoriul lor au apărut fabrici, să investească sume importante în infrastructură, învăţământ, sport.
Deschiderea fabricii Nokia la Jucu, Cluj, în ianuarie 2008, a revitalizat o zonă ce părea condamnată la moarte. La doi ani de când a luat naştere primul telefon mobil clujean „made in Jucu”, autorităţile locale au colectat de la concernul finlandez nu mai puţin de 5.000.000 de lei (aproximativ 1,1 milioane de euro). Conform viceprimarului Ioan Bucur, Nokia asigură anual aproximativ 33% din bugetul anual al comunei Jucu. Banii le-au permis autorităţilor să demareze proiecte ample. Ultimul pe listă este iluminarea Drumului naţio-nal 1C.
Drumului clujenilor, luminat pe banii Nokia
„Cred că suntem singura comună din ţară care nu este iluminată public stradal pe drumul naţional”, spunea primul Ioan Pojar în urmă cu an. Acum, folosindu-se de sumele disponibile în bugetul local, autorităţile locale au decis să îi scape pe şoferi de comşarul traversării, pe timp de noapte, a drumului din comună şi, totodată, pe pietonii nevoiţi să traverseze şoseaua şi să rişte să fie acroşaţi, în beznă, de autoturisme. Lucrările ar urma să înceapă, conform autorităţilor, anul acesta.
„Fără banii de la Nokia, nu ne puteam descurca aşa de bine. Cu siguranţă, nu am fi putu face atât de multe“, spune viceprimarul Ioan Bucur, care a menţioant că pentru 2010 au fost incluse, în proiectele locale, construirea unei grădinţe şi a unei creşe.
Aceste două obiective se află în stadiul de studiu de fezabilitate. Un alt proiect de anvergură demarat la Jucu vizează construirea unui