Ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Comitetului de Coordonare (Steering Comitee - SC) a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI)
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a participat ieri la reuniunea Comitetului de Coordonare (Steering Comitee - SC) a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI). Consiliul de Competitivitate de la Bruxelles, din data de 3 decembrie 2009, format din miniştrii Cercetării din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a luat notă de Declaraţia Comună a Cehiei, Ungariei şi României referitoare la propunerea acestor ţări de construire a infrastructurii paneuropene de cercetare ELI. Proiectul ELI este unul dintre cele mai importante şi noi proiecte de pe harta europeană a marilor infrastructuri de cercetare.
Este prima de acest fel din România
Cercetătorii români vor construi această infrastructură paneuropeană, prima de acest fel din România, în campusul ştiinţific de pe Platforma Măgurele - Bucureşti.
Extreme Light Infrastructure este primul proiect paneuropean, realizat în partea de est a "cortinei de fier", la care participă Cehia, Ungaria şi România. ELI este cel mai amplu proiect în domeniul laserelor. Proiectul constă în obţinerea unor fascicule laser cu intensităţi de peste 1.000 de ori mai mari decât cele mai mari valori disponibile astăzi. Proiectul face posibilă explorarea unor zone inaccesibile până acum, precum interacţiunea laser cu materia la energii unde legile relativiste ar putea să nu mai fie relevante, investigaţii temporale ale dinamicii electronilor în atomi, molecule, plasme şi solide, mergând până la crearea de perechi particulă-antiparticulă din vid. De asemenea, vor fi posibile aplicaţii cu mare impact ştiinţific, economic şi social.
"Îmi exprim susţinere