„Sper ca în curând să realizăm – şi mă refer la întreaga populaţie – că vaccinurile sunt foarte bune, foarte protectoare şi foarte sigure. Este datoria noastră să transmitem această informaţie, susţinută de dovezi“, afirmă dl prof. dr. Javier Díez-Domingo, şeful Ariei de Cercetare a Vaccinurilor din cadrul Centrului Superior de Cercetări în Sănătate Publică, Generalitat Valenciana, Spania, prezent la Primul Curs Est-European şi Mediteranean de Pediatrie cu tema „Bolile Infecţioase Pediatrice“ (Braşov, decembrie 2009, director – dr. Oana Falup-Pecurariu), într-un interviu realizat în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“ de dr. Aurel F. Marin. (...)
Interviu cu dl prof. dr. Javier Díez-Domingo, şeful Ariei de Cercetare a Vaccinurilor, Centrul Superior de Cercetări în Sănătate Publică, Generalitat Valenciana, Spania – Cât de sigure sunt vaccinurile?
– În Centrul în care lucrez, una din principalele patru teme de cercetare o reprezintă siguranţa vaccinurilor. Fără niciun dubiu, vaccinurile sunt cele mai sigure medicamente de care dispunem. Problema apare din faptul că administrezi un medicament, printr-o injecţie, unor persoane fără o suferinţă acută. Toleranţa faţă de apariţia unor reacţii adverse – chiar şi foarte reduse – este zero. Să vă dau un exemplu: diverse alte medicamente, cu administrare zilnică, sunt însoţite de reacţii adverse severe. În Australia, o ţară cu 20 de milioane de locuitori, în primii cinci ani de utilizare a combinaţiei amoxicilină-clavulanat s-au înregistrat nouă decese şi 300 de hepatopatii cronice din cauza administrării acestui antibiotic. Nimeni nu se opune, însă, dacă se îmbolnăveşte, să primească amoxicilină-clavulanat... De cealaltă parte, avem un foarte bun vaccin împotriva gripei, dovedit în numeroase studii ca fiind foarte eficace şi sigur, iar oamenii stau mult pe gânduri dacă să fie vaccinaţi sau nu. Acum câţiv