Poet national, scriitor total al literaturii romanesti, poetul nepereche, geniul tutelar al culturii neamului, fauritorul limbii literare si Luceafarul culturii romanesti. Sunt doar cele mai cunoscute supranume ale lui Mihai Eminescu, nascut cu exact 160 de ani in urma.
Data de nastere a lui Mihai Eminescu a starnit, de-a lungul timpului, o serie de discutii si controverse. Una dintre surse, un registru al membrilor Junimii in care chiar poetul a completat, mentioneaza ziua de 20 decembrie 1849.
Alte documente, gasite la gimnaziul din Cernauti unde a studiat acesta, arata ziua de 14 decembrie 1849 ca fiind data nasterii.
Cercetarile facute de N. D. Giurescu si preluate apoi de Titu Maiorescu in lucrarea "Eminescu si poeziile lui" spun, insa, ca poetul s-ar fi nascut pe 15 ianuarie 1850, la Botosani. Teoria este sustinuta de arhivele bisericii Uspenia din Botosani, in care este trecuta data "15 ghenarie 1850", si confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care spune totusi ca locul nasterii trebuie considerat satul Ipotesti.
Mihai Eminescu este al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici si Raluca, din familia Iurascu, care plecase din Transilvania spre Bucovina din cauza exploatarii iobagesti, obligatiilor militare si a persecutiilor religioase.
"O aparitie aproape inexplicabila"
A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat sa studieze la Viena. Activitatea literara a lui Eminescu se intinde pe ceva mai mult decat zece ani, suficient pentru a fi plasat pe cel mai important loc in literatura romana.
Din perspectiva comparativa a istoriei literare si tinand cont de criteriul cronologic, opera poetica a lui Mihai Eminescu face parte din ceea ce, in Europa, poarta numele de a doua generatie romantica, sau romantica tarzie.