Guvernul intentioneaza sa disponibilizeze anul acesta o suta de mii de bugetari. Ministrul Finantelor a confirmat acest secret al lui Polichinelle, de care toti demnitarii, in frunte cu ministrul Muncii, s-au ferit ca de Mamona.
Cifra era insa de mai mult timp vehiculata, ba chiar digerata de partea rationala a sindicatelor. La sfarsitul anului trecut, Bogdan Hossu recunostea ca 100 de mii de disponibilizari din sectorul bugetar ar fi o cifra acceptabila daca ne gandim la sutele de mii (700 sute de mii in acest moment) de slujbe pierdute in sectorul privat.
Este foarte clar ca fara restructurarea statului, cheltuielile bugetare nu pot fi reduse, iar fara aceasta reducere nu avem nicio sansa sa iesim la liman. Si nu este vorba numai despre indeplinirea conditiilor din acordul cu FMI. O treime din veniturile bugetare, provenind din impozite si taxe colectate preponderent din sectorul privat, se duce pe salariile bugetarilor.
Sectorul privat este tot mai chircit si nu mai poate sustine acest aparat bugetar din care aproape jumatate este alcatuit din sefi si personal de sustinere a sefilor. Dar daca aceasta restructurare va fi facuta strict contabil, cu rigla, ea va produce efecte perverse chiar mai grave decat situatia de acum.
Pe ce criterii se va face restructurarea?
Deocamdata, ministrul Finantelor nu a vorbit despre criteriile restructurarii.
Sindicatele au vorbit despre criteriile sociale care ar urma sa fie aplicate, de exemplu, sa nu fie disponiblizati amandoi sotii care au cel putin un copil in ingrijire, sa fie pastrat prioritar parintele care ingrijeste singur un copil, sa fie disponibilizati in primul rand cei foarte aproape de pensionare. Cu siguranta ca si aceste criterii sociale trebuie luate in considerare si inclusiv Codul Muncii impune o serie de conditii din acest punct de vedere.
@