Pentru a evita efecte adverse grave, experţii propun ca imunizarea contra gripei noi să se facă după un control atent. Sursa: Vlad Stănescu
Medicii de la Ministerul Sănătăţii, Institutul „Cantacuzino” şi Direcţiile de Sănătate Publică din ţară nu au stabilit o legătură directă între vaccinare şi complicaţiile ori decesele apărute după imunizarea a peste 500.000 de oameni contra A/H1N1 în ţara noastră.
Este vorba despre un angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Buzău, care a făcut un atac cerebral, două femei din Prahova, un medic din Cluj şi un muncitor la o firmă de construcţii din Bistriţa, care au decedat.
Vaccinarea la metrou şi efectele adverse
Medici de renume, consultaţi de EVZ, atrag atenţia că vaccinarea românilor ar trebui să se facă „personalizat”, „în cadru organizat” şi la medicul care le cunoaşte cel mai bine istoricul medical.
„Vaccinarea în masă la gurile de metrou, în pasaje sau în alte locuri publice de acest tip nu oferă un control bun al reacţiilor adverse, nu oferă posibilitatea de a discuta pe larg cu pacientul, de a ţine legătura cu el şi de a interveni în cazul unor urgenţe majore”, a precizat medicul Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Deşi decesul unor români din Buzău, Ploieşti, Cluj, Bistriţa a survenit la scurt timp după vaccinare, cauzele directe ale morţii lor au fost afecţiunile preexistente - afecţiuni ale inimii, diabet sau afecţiuni necunoscute până la acel moment, potrivit datelor puse la dispoziţie de Direcţiile de Sănătate Publică din Buzău, Prahova, Cluj şi Bistriţa.
Anagajatul CJAS Buzău a suferit un accident vascular cerebral, o femeie a intrat în comă diabetică, medicul clujean a făcut infarct, iar muncitorul bistriţean era suferind cu inima.
„Specialiştii de la Institutul