În urmă cu decenii, hotelul din Peninsulă, de la mansarda căruia turiştii puteau privi marea, era mândria Constanţei. Astăzi, hotelul Intim, urmaşul fostului Hotel D’Angleterre, unde Mihai Eminescu a stat la mare în iunie 1882, este scos la vânzare de proprietari.
„...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Te sărut dulce, draga mea Veronica, şi rămân al tău. La anul să ştii că venim amândoi aici“, îi scria Mihai Eminescu Veronicăi Micle la 16 iunie 1882, dintr-o cameră a Hotelului d’Angleterre.
Poetul nepereche îşi împlinise visul – văzuse marea. I-a scris Veronicăi trei scrisori în cele zece zile în care a stat la malul mării. I-a descris în cuvinte frumoase marea, dar şi micul orăşel litoral. Poetul n-a mai reuşit să ajungă la Constanţa şi a doua oară.
Hotelul balurilor
Unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Constanţa interbelică se află lângă Bazilica Sfântul Anton şi Casa cu Lei, în zona peninsulară. Trecerea poetului naţional este menţionată pe o plăcuţă memorială aflată pe faţada hotelului. „Prima informaţie documentară legată de acest hotel datează din anul 1882, ceea ce înseamnă că a fost construit probabil prin 1880. Constanţa devenise deja o localitate turistică. Acolo se organizau baluri, unde venea lumea bună, se etalau rochii, aveau loc banchete oficiale. În vremea aceea, hotelul Carol şi hotelul d’Angleterre erau cele două mari unităţi din Constanţa, un orăşel foarte mic. În plus, la Constanţa se ajungea foarte greu. Oamenii trebuiau să meargă cu trenul până la Giurgiu, apoi pe Dunăre până la Cernavodă, de unde luau din nou trenul pentru a ajunge la Constanţa“, povesteşte istoricul de artă Doina Păuleanu.
De altfel, însuşi Eminescu face referire la drumul anevoios într-una din scrisorile sale.
În 1906, hotelul este dărâmat şi începe construc