Multe lucruri sunt demne de Cartea Recordurilor la Dublin: este orasul in care 50% din locuitori au sub 25 de ani si care, in mod paradoxal, se simt in largul lor intr-un oras cu arhitectura veche de cateva sute de ani. Cuvantul de ordine pentru localnici pare sa fie socializarea: orasul este plin de puburi, multe intersectii purtand inca numele unor vechi "carciumioare", precum Doyle's Corner sau Hart's Corner.
Orasul a devenit unul multicultural in ultimii 15 ani in urma valului de imigranti veniti din toate colturile lumii, carora li se adauga numarul mare de turisti.
Chiar daca zona Temple Bar este considerata un punct de atractie pentru acestia datorita numarului mare de localuri si magazine, localnicii nu prefera deloc aceasta parte a capitalei, incercand chiar sa o evite pe cat posibil, din cauza puhoiului de turisti si a preturilor prohibitive.
Ei spun chiar ca ceva din autenticitatea puburilor irlandeze se pierde aici, unde elementul traditional e etalat excesiv.
Localnicii au o parere mai buna despre Grafton Street, o zona de asemeni intesata de magazine si de puburi, unde multi artisti stradali isi fac numarul, dintre care unii sunt mai inspirati, iar altii mai putin. Tot aici se gaseste si poate cel mai celebru pub din Dublin - Bewley's Oriental Cafe, care si-a pastrat farmecul… victorian.
Scriitorii irlandezi
O contributie importanta la faima Dublinului au avut-o scriitorii irlandezi ce-si au originea aici: James Joyce, George Bernard Shaw, Oscar Wilde, Jonathan Swift si altii.
Fie ca au trait in capitala irlandeza sau nu, au contribuit din plin la imaginea pe care si-a creat-o lumea despre oras. Pentru o impresie de ansamblu asupra autorilor literari cu traditie din Dublin, aveti la dispozitie Dublin Writers Museum (Muzeul Scriitorilor din Dublin).
Aici se gasesc editii princeps ale marilor autori irlandezi,