Romania nu are un sistem de functionari publici supradimensionat, ci exista o problema de eficienta si de plata inegala a acestora, in conditiile in care in unele zone salariile sunt exceptionale, considera Arntraud Hartmann, directorul interimar al Biroului Bancii Mondiale de la Bucuresti.
"Romania nu avea multi angajati publici atunci cand am inceput sa lucram pe plan local, la inceputul anilor '90, ci un sistem relativ mic de salariati si salarii foarte reduse. Cresterile operate ulterior au fost justificate, atat ca numar, cat si in ceea ce priveste salariile. Nu se pot atrage persoane pregatite bine la asemenea remuneratii si nici sa se indeplineasca atatea functii cu putini oameni. In prezent, dimensiunea sistemului pare adecvata. Nu se poate vorbi despre o situatie clasica in care sistemul este supradimensionat, ci este o problema de eficienta si de plata a functionarilor publici", a declarat pentru Mediafax Hartmann, care a condus si in perioada 1992-1996 misiunea rezidenta a Bancii Mondiale.
Ea a explicat ca, in prezent, exista unele zone din sistemul public unde salariile sunt exceptionale.
"Eu sunt profesor in Germania si m-am gandit ca poate ar trebui sa incep sa lucrez in Romania", a continuat Hartmann.
In ceea ce priveste legea salarizarii unice, Hartmann a subliniat importanta unui sistem transparent de plata.
Totodata, ea considera ca, pe termen mediu, constructia unui sistem guvernamental eficient este esentiala, in conditiile in care cercetarile au demonstrat ca o crestere economica sustenabila necesita o astfel de administratie.
Ea a dat exemplul Germaniei, unde absolventii aspira sa fie functionari publici si, in principal, studentii cu note mari ajung sa lucreze in administratie, care este independenta fata de schimbarile politice. Romania nu are un sistem de functionari publici