Producatorii si retailerii s-au intalnit ieri la Ministerul Agriculturii pentru a cere eliminarea termenelor de plata din textul noii legi din comertul alimentar, dupa ce la finele anului trecut au incercat sa determine modificarea acestora.
Noua lege din comertul alimentar, intrata in vigoare la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, fixeaza termenele maxime de plata pentru mai multe categorii de produse: alimentele proaspete pot fi platite de comerciant in maxim 12 zile de la data receptionarii marfurilor, in timp ce pentru produsele congelate, termenul este de 20 de zile, iar la restul alimentelor de 35 de zile.
Termene de plata imposibil de respectat
Reprezentantii retailerilor si cei ai producatorilor au afirmat in repetate randuri ca aceste termene de plata sunt imposibil de respectat in cazul unor produse precum apa, vinul sau legumele congelate, pentru ca genereaza costuri suplimentare de finantare a stocurilor pentru retaileri.
"In urma discutiilor (de ieri - n. r.) s-a convenit ca pentru aplicarea corecta a legii sa se clarifice anumiti termeni, urmand ca saptamana viitoare sa fie programata o noua intalnire la care sa participe si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Ministerul de Finante. De asemenea, cei prezenti la discutie au agreat amendamentele la termenele de plata, cu exceptia celor referitoare la carnea proaspata de pui", a precizat Ministerul Agriculturii.
"Am agreat eliminarea termenelor de plata si stabilirea lor prin negocieri, de la caz la caz, intre magazine si producatori. Toti am fost de acord cu acest amendament, cu exceptia producatorilor de carne de pui, care sunt de acord cu termene de plata mai lungi, dar fixe", a explicat Sorin Minea, presedintele Patronatului din Industria Alimentara Romalimenta, citat de Mediafax. El a mai spus ca eliminarea termenelor de plata este cea mai impo