Primarii marilor oraşe susţin că nu mai au bani să acopere scumpirea gigacaloriei. Astfel, majorarea va fi suportată de populaţie. Sursa: Arhiva EVZ
Confruntate cu lipsa banilor, multe autorităţi locale spun că nu mai pot acoperi prin subvenţii majorarea preţului gigacaloriei aprobată la 1 ianuarie de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În plus, în condiţiile în care de la bugetul central ar putea veni mai puţini bani pentru compensarea costurilor cu combustibilii pe care le au centralele, presiunea asupra primăriilor devine şi mai mare. Aşadar, scumpirea va trebui transferată populaţiei.
Majorări de 10%
Creşteri de preţ de peste 10% au fost aprobate pentru RAAN Drobeta-Turnu- Severin, Uzina Termoelectrica Giurgiu, Nuclearelectrica (care alimentează Cernavodă), Electrocentrale Bucureşti şi Constanţa, Paroşeni (care furnizează agent termic localităţilor Petroşani, Vulcan, Aninoasa şi Lupeni), Enet Focşani, Termica Târgovişte, Colterm Timişoara pentru CET Centru şi Sud, Compa Sibiu şi CET Brăila, potrivit datelor primite de la ANRE.
Majorări de preţuri în limita a 5% au fost aprobate la CET Arad, CET Braşov, Serviciul Public Local de Termoficare Piteşti, Termica Botoşani, Nuonsib Sibiu, Energomur Târgu-Mureş şi UATAA Motru. „La CET Iaşi, s-a înregistrat reducerea preţului la energia termică, în urma reducerii cheltuielilor cu combustibilul”, informează ANRE.
Potrivit instituţiei, majorarea preţului gigacaloriei livrate de aceste centrale a fost aprobată în contextul reducerii semnificative a cantităţilor de energie termică livrată şi ajustării cheltuielilor fixe cu inflaţia prognozată pentru acest an.
Subvenţii în loc de modernizări
În condiţiile în care centralele au fost prea puţin modernizate, şi în acest an primăriile vor trebui