Numai anul trecut, în judeţul Galaţi, au fost confirmate 710 cazuri noi de TBC, iar 36 de persoane au decedat.Un pacient infectat cu bacilul Koch se vindecă doar cu un tratament îndelungat, însă boala poate să reapară oricând în condiţii de trai şi igienă, precare.
Trei sferturi dintre bolnavi sunt persoane cu venituri modeste sau fără mijloace de subzistenţă şi locuinţă. De aceea, după trei luni de spitalizare obligatorie, când se întorc din nou în mizerie, boala recidivează automat. Pentru că TBC-ul nu doare, mulţi bolnavi îşi neglijează simptomele şi ajung la medic în stadii critice.
Tuberculoza face casă bună cu strada
Mircea Neagu şi Roxana Soare se adăpostesc, de mai bine de nouă ani, între ruinele Sălii Sporturilor. Acolo convieţuiesc laolaltă cu şobolani, între munţi de gunoaie şi moloz într-un miros insuportabil de fecale şi urină, ruinele fiind utilizate ca veceu public de către trecători.
Cei doi îşi duc traiul într-o cămăruţă şi un hol infect, plin de gunoi şi moloz, lipsiţi de posibilitatea de a-şi asigura minima igienă. N-au nici măcar apă curentă. Mai mult, cuplul se plânge că, mult timp, nu au avut nici posibilitatea de a se încălzi. De puţin timp, bărbatul a improvizat o sobă cu lemne. „Din cauza frigului îndurat, am fost internaţi la Spitalul TBC. Am solicitat Primăriei o locuinţă într-un cămin de nefamilişti, dar nu mi s-a acordat nici după nouă ani de aşteptare”, povesteşte cu mâhnire femeia.
O bună alimentaţie, esenţială pentru bolnavii de TBC
Lipsa unui regim de viaţă sănătos şi a unei hrane consistente şi echilibrate este nocivă mai cu seamă în cazul persoanelor care suferă de TBC. Pentru a rezista tratamentului medicamentos, cu peste 15 comprimate administrate zilnic, un bolnav de TBC trebuie să se hrănească bine. Din păcate, cei mai mulţi tuberculoşi au situaţii sociale care nu le permit să