Pentru jucatorii din energie anul 2010 nu va aduce nici cresteri spectaculoase ale consumului, nici demararea marilor proiecte de investitii si nici relaxarea finantarilor, crede Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade, manager cu o experienta de peste 30 de ani in sectorul energetic.
Ion Lungu, care se ocupa practic de tot ce inseamna tranzactii cu energie in CEZ Romania, structura care cuprinde mai multe companii organizata dupa ce grupul ceh de utilitati ceh a preluat controlul asupra fostei Electrica Oltenia in 2005, crede ca unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie facute anul acesta pentru piata energiei este implementarea deciziilor anuntate, dar amanate atatia ani.
"2009 a fost un an afectat de scaderea consumului de energie, fara investitii majore in domeniu. Desi s-a vorbit de restructurare atata timp prin infiintarea celor doua companii energetice, nu s-a facut nimic. Aspectele netransparente ale pietei care tin de comercializarea energiei au fost mentinute. Nu as putea spune ca acesta a fost cel mai greu an din ultimii 10 de exemplu pentru ca sistemul energetic a fost in siguranta, dar cu certitudine a fost unul dificil prin lipsa de fonduri si de strategie", a precizat Lungu, care este si presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).
Anul trecut, Ministerul Economiei a initiat o noua strategie privind reorganizarea sistemului de productie de energie prin infiintarea a doua companii energetice nationale, abandonand astfel un plan dezbatut timp de aproape doi ani care viza infiintarea unui singur asa-zis campion national. Desi companiile trebuia sa fie gata pana la sfarsitul anului trecut, ruperea coalitiei de guvernare si alegerile prezidentiale au amanat acest proiect, mentinand astfel starea de incertitudine asupra modului in care vor fi reorganizate cele mai importante companii