Investiţiile Străine Directe - ISD - realizate în primele 11 luni din 2009 în România au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale.Pe de altă parte, datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut cu peste 23 de procente, conform sursei citate, în timp ce datoria pe termen scurt a scăzut cu 26,5%. Singura veste bună în ceea ce priveşte balanţa de plăţi a ţării noastre o reprezintă scăderea cu apro
Investiţiile Străine Directe - ISD - realizate în primele 11 luni din 2009 în România au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale.
Pe de altă parte, datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut cu peste 23 de procente, conform sursei citate, în timp ce datoria pe termen scurt a scăzut cu 26,5%.
Singura veste bună în ceea ce priveşte balanţa de plăţi a ţării noastre o reprezintă scăderea cu aproape două treimi a deficitului de cont curent dar care a fost realizată pe fondul prăbuşirii importurilor şi, implicit, al scăderii consumului.
"Aceste cifre, mă refer la reducerea deficitului de cont curent, nu trebuie să ne impresioneze şi nici să ne entuziasmeze pentru că ele survin pe fondul prăbuşirii consumului pentru că oamenii nu mai au bani ceea ce a influenţat, evident şi importurile, deoarece noi nu mai producem aproape nimic şi importăm tot", a explicat pentru capital.ro analistul Ilie Şerbănescu cauzele reducerii deficitului de cont curent.
Conform Băncii Naţionale, "În perioada 1.01-30.11.2009 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,681 miliarde euro, în scădere cu 69,4 la sută în raport cu aceeaşi perioadă din anul 2008. Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 5,973 milioane eur